Kerää taskun pohjalle 1500 €, niin voit tulla Tshadiin ja aloittaa elämäsi miljonäärinä. Paikallinen raha on ilmeisesti naapurimaan kanssa yhteinen Keski-Afrikan frangi. Kurssi menee niin, että 10 000 KAF:ia on aika tarkasti 15 euroa, eli minun matematiikallani 1500 € vastaa 1 000 000 KAF:ia. Tosin miljoona yksikköä täkäläistä valuuttaa ei vastaa ostovoimaltaan ihan miljoonaa euroa. Paikallisella tonnilla saa kaupasta yhden yksittäisen limsatölkin. Kaupoille lähtiessä tulevatkin mafialeffat mieleen, kun pitää kärrätä salkullinen rahaa mukanaan, jos haluaa suurempia investointeja tehdä.

Blogi%20072b.jpg
Hurjia numeroita. Kotimaan valuutassa siinä on 45 euroa.

Tänään kävin taas messun jälkeen Goz Beïdan markkinoilla. Viime kuun lopussa leirissämme pyörähtänyt rahuri toi päivärahaennakkoa. Olin vähän varovainen ja otin silloin paikallista valuuttaa ihan liian vähän. Tänäänkin taskussani oli vain kymppitonni. Päätin investoida sen varmasti käyttöön tulevaan kohteeseen, eli ostin 24 tölkin lavallisen limsaa. Kyllähän messistäkin samaa ainetta saa, mutta tämä oli paljon halvempi kauppa. Enkä ollut varma, innostunko ostamaan mitään markkinoilta.

Ennakko-oletukset eivät pitäneet paikkaansa. Innostuin erittäin paljon. Ja nyt myös tiedän, mitä haluan tuoda täältä kotiin. Löysin upeita mattoja. Tai olinhan minä niitä nähnyt aikaisemminkin, mutta en ollut perehtynyt siihen, mitä ne maksavat, millaisia ovat laadultaan ja miten niitä saisi kuljetettua. Itämaiset kuvioinnit ja tehdastekoisuus viittaavat siihen, että eivät välttämättä tule ihan lähiympäristöstä. Eikä laatukaan varmaan ole huippuluokkaa. Aika ohut matto on kuitenkin helppo pakata matkatavaroihin. Ja edullinen hankintahinta takaa sen, ettei itku pääse, vaikka matto alkaisi melko pian rispaantua.


Blogi%20073b.jpg
Tämä matto on suunnilleen 1,5 x 2 metriä. Hintaa oli 6000 KAF:ia eli suunnilleen 9 €. Valokuva ei tee oikeutta punaisen kirkkaudelle. Luonnossa paljon kauniimpi. Kaveri osti vastaavia mattoja sinisenä ja vihreänä. Alemmassa kuvassa näkyy taustalla sinisen väriloistoa.

Ihan miljoonaa en taida seuraavassa mahdollisessa tilanteessa nostaa, mutta sen verran kuitenkin, että mattoja saan hommattua. Niitä voisin sijoittaa niin tänne toimistooni kuin matkalaukkuunikin. Kotona olisi juuri sopiva paikka kolmelle sellaiselle matolle, jollaisen tänään ostin. Lisäksi ajattelin ostaa jotain paikallista näyttävää kangasta ainakin tänne toimistooni, vaikka voisi sitä varmaan mukanakin tuoda. Olivat kyllä aika upeita jotkut kuosit. Laadusta en tässäkään tapauksessa osaa sanoa mitään. Mutta värit ovat houkuttelevan kirkkaita.


Blogi%20074b.jpg
Rukousmattokin oli viininpunaisine sävyineen erinomaisen hieno. 3 € kärsi juuri ja juuri pulittaa.