Pohdiskelin saapumisen ensimetreillä, mitenkähän Afrikka vaikuttaa ulkoiseen olemukseeni. Enkä nyt puhu auringon polttamasta ihosta. Lähinnä mietin, miten ilmasto, ruoka ja urheilu yhdessä saavat minut lihomaan tai laihtumaan. Ensinnäkin syön täällä paljon enemmän kuin Suomessa. Muonitus on kyllä erittäin säännöllistä. Ruoka-ajoissa kun ei tule kuin muutamien minuuttien heittoja. Siltikin terveellistä johdonmukaisuutta nakertaa se, että ruokaa tulee mätettyä paljon, vaikka yritänkin pyytää pieniä annoksia. Lisäksi valikoima on hyvin hiilihydraattipitoista tavaraa. Voisihan sitä itsekin vähän säädellä, kun malttaisi jättää jokaisella päivällisellä jälkiruuan pois. Mutta en todellakaan aio sitä tehdä. Kuten en myöskään ole suunnitellut karsivani pois virvoitusjuomia, vaikka niistä ei mitään light-versioita tunneta. Kerran löysin light kokista, mikä oli niin karmean makuista, että toista kertaa en aio samaa löytöä tehdä.

Toisaalta elimistössä on ilmastointi päällä koko ajan. Hikoilu pitää aineenvaihduntaa yllä. Samoin jatkuva kävely ruokalaan ja vessaan - ja ylipäätään kaikkialle - aktivoi kroppaa. Matkat eivät ole mitään maratoneja, mutta kyllä siinä elimistö herää, kun jokainen ruokala- ja vessakäynti tapahtuu muutaman sadan metrin päässä.

Lopputulosta en osaa tarkalleen ennustaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että paino on tullut alaspäin muutamia kiloja. Mitä olen täällä ihmisiä kuulostellut, niin se taitaa olla yleinen suuntaus. Jotkut hyvin hoikassa kunnossa olevat nuoret miehetkin sanovat menettäneensä useita kiloja. Minun tapauksessani kehitys tuntuu vain kovin huolestuttavalta. Paino on pudonnut, mutta vyötä ei ole tarvinnut lyhentää. Pitänee käynnistellä urheilut pikimmiten. Muka ollut koko ajan niin paljon kaikkea puuhaa, ettei ole saanut aikaiseksi. Punttisalilla kävin pari kertaa alkuaikoina ja muutamia kävelylenkkejä olen tehnyt, mutta niidenkin aikana olen keskittynyt enemmän pohtimaan teologiaa Seamuksen kanssa kuin rääkkäämään itseäni.

Komentaja lienee seurannut pastorin paksua mahaa, koska hän käynnisti tänään kuntokampanjan. En ole vielä päättänyt, aionko osallistua, kun kinttuni eivät yleensä tykkää juoksuharrastuksesta ilman, että penikat tulevat noin viikossa. Mutta puukkopalkinto sai mielikuvituksen laukkaamaan, ja welfare-upseerin ominaisuudessa laadin tällaisen esitteen:

 

Blogi%20075.jpg