Vieraita menee ja vieraita tulee. Kuluneen viikon aikana pari rauhanturvaajaamme palasi Suomesta. Olivat olleet Turun messuilla pitämässä esillä rauhanturva-asiaa. Niska vääränä edustustehtäviin lähtevät äijät kiikuttivat kotimaasta tavaroita, joita taistelijatoverit olivat tilanneet. Itse asiassa tämä lomien puute lienee yksi merkittävä leirin kehittämisen hidastaja. Muissa missioissa voi lomareissuiltaan tuoda mukanaan kaikenlaista varustetta, jolla voi omaa tai yhteistä mukavuuden tasoa parantaa. Tänne tullaan neljäksi kuukaudeksi ja sitten lähdetään. Kehitystyö tehdään paikallisilla ja olemassa olevilla laitteilla.

Minä tiedustelin suomimatkalaisilta lähinnä keliolosuhteiden eroja. Kuulemma sellaista kivaa suomalaista säätä oli ollut. 20 asteen tietämissä liikuttiin. Tuntui Tshadin jälkeen viileältä, mutta ei ollut mitään siihen verrattuna, kun yhtenä messuaamuna oli lähdetty liikkeelle aikaisin aamulla 1,5 asteen lämmössä. Oli kylmä! Edelleen odotan innolla sitä kokemusta, kuinka suomipoika palelee kuin Siperiassa marraskuussa kotiutuessaan.

Seuraavana päivänä tänne saapuikin delegaatio Porin prikaatista. Pistäytyminen paikanpäällä auttaa suunnittelemaan koulutusta ja miesten valmentamista paremmin kuin mitkään kuulopuheet. Ainakin helikopterilentoa, vaunulla rapaan juuttumista, leppoisan lämpimiä kelejä, Afrikan sadetta, hyvää ruokaa, motivoituneita miehiä ja positiivista ilmapiiriä on ollut esillä. Koska minun tehtäviini kuuluu miesten henkinen huolto monellakin tapaa, olen iloiten kuunnellut, että ulkopuolisetkin ovat havainneet tilanteen olevan sen suhteen hyvä. En toki tarkoita, että se olisi jotenkin minun ansiotani, mutta eipähän ainakaan katsella syyttävästi papin suuntaan. Hyvä porukka on siunaantunut, joten työsarka on sen suhteen otollinen ja antoisa.

Kino Sagulin on saanut myös viihdyttää vieraita. Pienen rakennusprojektin myötä senkin varustelutaso on parantunut. Tänään oli koekäytössä uusi nouseva katsomo. Neljä nokkelia ratkaisuja kehitellyttä rakennusmiestämme loihti aikaansaannoksen, jota voisi ylpeänä esitellä vaikka norjalaisille.


Blogi%2091b.jpg
Kuva ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta kyllä tässä kelpaa illan Dirty Harry katsella.