Rotaation 3/09 koulutus alkaa parin viikon päästä. Kirjoittelen siksi muutaman mielessäni olevan jutun uusia tulokkaita ajatellen. Toivon, että tähän mennessä kirjoittamistani jutuista on jo ollut apua. Ja ylipäätään puolustusvoimat ovat sen verran hyvä matkatoimisto, että erityistä Tshadin matkaopasta ei ole syytä kirjoittaa. Otan silti esille muutaman aihekokonaisuuden, joista uskon olevan hyötyä. Ensimmäiseksi pieni katsaus ilmastoon.

Tshad on yksi maailman köyhimpiä maita. Se ei ymmärtääkseni kuitenkaan tarkoita, että ihmiset kuolisivat täällä nälkään enemmän kuin muissa köyhissä maissa. Köyhyys näkyy ennen kaikkea siinä, että maassa ei ole kunnollista infrastruktuuria. Ja yksi pienenpieni esimerkki siitä on, että mitään varmoja ilmastoon liittyviä tuloksia ei ole saatavissa. Tiedot vaihtelevat ja voivat olla aivan ristiriitaisiakin. Epävarmuuksista huolimatta esittelen yhden suuntaa-antavan tilaston:


Blogi%20127.jpg
Pilvisyys asteikolla 1-8: kirkas = 1, täysin pilvinen = 8
Pöly/hiekkatuulet: päiviä / kk
Sumu:
päiviä / kk

Sadekausi on loppunut, kun uusi rotaatio saapuu. En tiedä, kuinka nopeasti ruoho ja pikkuötökät kuolevat kuivuuden alkaessa, mutta varmaan jotain muutosta tapahtuu. Lämpötilat eivät kuitenkaan vielä nouse mitenkään nopeasti. Toki aurinkoisten päivien lisääntyminen saa päivät tuntumaan kuumemmilta, mutta toisaalta ilmankosteuden pieneneminen tekee olon kevyemmäksi. Tshadissa on jonkun tiedon mukaan kolme vuodenaikaa: sadekausi, viileä kausi ja kuuma kausi. Sadekausi jatkuu viileänä kautena, ja kuuman kauden huippu on vasta huhti-toukokuussa.

En ole mikään meteorologi, joten en osaa tulkita taulukkoa parhaalla mahdollisella tavalla. Sen kuitenkin ymmärrän, että koko tulevan rotaation ajan – erityisesti tammikuun – minimilämpötila on huomionarvoinen asia. Minusta +20 astetta alkaa tuntua täällä miellyttävältä tai jopa viileältä. Jos yöllä lämpötila laskee +5 asteeseen, en ihmettele, että paikalliset sanovat, että takki päällä pitää liikkua. Edellisen rotaation taistelija kertoi yöstä, jolloin hän oli ollut läheisellä kukkulalla vartiossa. Sanoi palelleensa todella pahasti, ja olisi laittanut pitkät kalsarit jalkaan heti, jos tarjolla olisi ollut. Meillä ei ole pitkiä alushousuja varusteissa, vaikka ne luultavasti ovat kovasti tarpeen, kun kotiudumme marraskuun kylmyyteen. Tämä asia kannattaa huomioida, kun reppuaan pakkaa. Uusi rotaatio kuitenkin kotiutuu helmikuussa. Jos firman varustukseen eivät kuulu mamikset, niin ei varmaan ole haitaksi ottaa omia.

Taulukko olisi kivempi, jos siinä näkyisi myös kuukauden huippulämpötila. Löysin yhden kaavion, joka ilmeisesti näytti kuukausittain keskimääräisen päivän huippulämpötilan. Se ei kuitenkaan kerro mitään konkreettista yksittäisistä kuumista päivistä, kun kyseisen taulukon lukemat liikkuivat parhaimmillaan n. 40 asteen tietämissä. Sadekauden aikanakin kuukauden lämpimimmät päivät ovat olleet 43-45 astetta varjossa. Ehkä 3/09 saa maistella vielä sitäkin lämpimämpiä päiviä.