Tänään tuli todella vahvasti sellainen olo, että täältä ollaan pian lähdössä pois. Jotain tänään tapahtui sellaista, että sama olo tuli hyvin monelle muullekin, jonka kanssa olen ollut päivän aikana juttusilla. Veikkaisin syyksi viikkokatsausta. Siinä katseltiin ensi viikon ohjelmaa. Jos kaikki menee niin kuin suunnitelmissa on, seuraavan rotaation avainhenkilöt ovat ensi viikolla seuranamme. Kun seuraajat putkahtavat paikalle, on siinä vanhan rotaation kavereilla jo hyvin vahva lähdön tunnelma.

Toinen seikka on varmasti huominen mitaliparaati. Olin itse avainhenkilöiden joukossa seuraamassa edellisen rotaation mitaliparaatia. Heillä paraati oli sen verran myöhemmin, että avainhenkilöt olivat ehtineet jo saapua. Me vietämme paraatin heihin verrattuna viikkoa aikaisemmin. Joka tapauksessa paraati, tuo sotilaan juhla, on kiitos suoritetusta työstä. Vaikka paraatin jälkeen tehdään operatiivista toimintaa parin viikon ajan, on kotiinpaluu yhden konkreettisen askelen verran lähempänä.

Muistan, kun aikaa oli vielä täysi kuukausi jäljellä. Rotaatiolento tuntui silloin vielä suhteellisen kaukaiselta asialta. Nyt on herännyt siihen todellisuuteen, että paluu on ihan nurkan takana. Kun päiviä on jäljellä vähän, niiden kulumisen huomaa erittäin selvästi. Muistan kirjoitelleeni aikaisemmin, että ei pidä vielä liikaa asennoitua lähtöön. Muuten aika tuntuu kuluvan hitaasti. Nyt ei varmaan ole enää sitä vaaraa.