Pari päivää sitten näin mielenkiintoisen vempaimen. Siitä tuli mieleen, että minulta on pyydetty kuvauksia olosuhdeluovuuden ilmenemismuodoista. Pohjolan karuissa olosuhteissa erilaiset rakentamiseen ja selviämiseen liittyvät vaistot ovat suomalaisilla kehittyneet huippuunsa. Rakentamistaidoista olemme täälläkin saaneet kiitosta, ja ovathan suomalaisten leirit kaikissa missioissa erinomaisesti järjesteltyjä. Toisaalta, koska tännekin on lähdetty niin hyvillä varusteilla, ei mitään järisyttävän erikoista ole tarvinnut keksiä. Paikallinen varakuvernöörikin on nyt saunotettu, ja taisivat saunaa pitää lähes maailman kahdeksantena ihmeenä.

Blogi%20174b.jpg
Viestiupseerimme kehitteli tällaisen harjateräksestä, lankunpätkästä ja putkesta väsätyn kenkienkuivaustelineen. Telttojen ilmastointikoneet puhaltavat ilmaa joka tapauksessa, niin senhän voi valjastaa hyötykäyttöön.

Blogi%20176b.jpg
Vaikka ollaan savannilla, pitää olonsa osata tehdä mukavaksi. Useissa körmyissä rauhanturvaajilla on laudoista rakenneltuja hyllyjä. Myös parvisängyt ovat paljon käytetty tuote. Jokaisella taistelijalla kun on sellainen kohtalaisen iso laatikko tavaroiden säilytystä varten. Parvi vapauttaa lattiatilaa enemmän, kun laatikon saa survottua parven alle. Tässä kuvassa näkyy hieman hyllystöä ja parvisänkyä. Mutta erinomainen viritelmä on parilla puupalikalla tuettu läppäriteline. Linjoja pitkin pääsee maailmalle kivasti sängyssä makoillen.

Blogi%20175b.jpg
Ilmastointia voi tehostaa monella tapaa. Jos vapaasti teltan keskellä olevan ilmastointiputken aukoista virtaava ilma ei tunnu riittävän virvoittavalta, tyhjistä juomapulloista rakennettu ilmanohjain kuljettaa ilman suoraan körmyyn. Naapurillani on vielä kehitellympi versio. Pullon korkin sulkemalla saa jäähdytyksen vähemmäksi yön ajaksi. Kyseinen viritelmä lienee tähän mennessä ainoa havaitsemani patentti, jossa ilmastointiteippiä on käytetty ilmastointiin liittyviin asioihin.

Blogi%20177b.jpg
Minä olen omassa körmyssäni keskittynyt lähinnä estetiikkaan. Verhokankaan nähtyään irkkupastori kysyi, aionko ryhtyä ennustajaksi. Tavaran säilytyksessä olen ratkaissut tilaongelman päinvastoin kuin parvisängyssä. Itse nukun alhaalla ja tavarat saa säilytettyä parvella.