Leirin sydän ja jonkinlainen vapaa-aikatoiminnan keskus on irlantilaisten ylläpitämä kanttiini, eli messi. Saarivaltion asukkaat ovat antaneet sille myös lempinimen Taj Mahal. Ehkä se näissä olosuhteissa onkin melkoinen luksuspaikka. Ainakin se on käytännössä ainoa tapa tuhlata päivärahojaan.

Tunnelma naamioverkoin katetussa noin 12-pöytäisessä messissä on leppoisa. Äsken istuin siellä iltaa puolisen tuntia. Ympärillä rentoutui sotilaita tölkit käsissään juttelemassa mukavia. Vaikutelma oli kuin paremmassakin baarissa tai pubissa. Ainoa erotus on se, että joka miehellä oli edessään Pepsiä tai SevenUpia. Täysin alkoholiton leiri aiheuttaa jonkinlaisia sosiaalisia vieroitusoireita jo suomalaisille, puhumattakaan irlantilaisista pubikulttuuriin tottuneista rauhanturvaajista. Ainoa alkoholin nauttimiseen oikeutettu henkilö on tähän asti ollut katolinen pappi Seamus ja hänen mahdollinen ehtoollisavustajansa. Minä olen tällä kertaa se, joka pistää homman ihan villiksi. Kunhan papin tavarani saapuvat N’Djamenesta, saan mahdollisuuden tarjoilla kierroksen noin 80 miehelle kerran viikossa. Katolinen messu pidetään juuri tässä messissä, jonne yritän sijoittaa myös meidän luterilaisen messummekin.

Messin tarjonta on yksinkertainen: sitä mitä sattuu olemaan. Tarjolla on joitain paitoja ja puheaikakortteja, mutta käytännössä valittavina on Pepsiä, SevenUpia ja jotain hedelmälimsaa. Suklaapatukoitakin saa usein. Viime viikolla sai Twixiä. Tällä viikolla saa näköjään Snickersiä. Tavaratäydennyksen jälkeen voi olla tarjolla jopa neljää eri lajia yhtä aikaa. Vaikka patukoissa on vielä reilusti aikaa viimeiseen myyntipäivään, keliolosuhteista johtuen patukat ovat parhaat päivänsä nähneet. Mutta ei haittaa. Äsken kiskoin hyvällä halulla harmaan ja vaaleanruskean sävyissä loistavan suklaan. Tosin jos patukan unohtaa hetkeksikään pöydälle tai muualle näiden kelien armoille, helpointa on imeä se papereista pillillä. Limsatölkitkin on luontoäidin takia käsiteltävä ennen juomista. Usein hiekkaa on tölkin kannella ja ulkopinnassa niin, että sora ratisee hampaissa ja hassu haju verottaa nautintoa, ellei tölkkiä puhdista.

Messi on useiden tapahtumien järjestämiseen hyvä paikka. Jumalanpalvelukset vievät sunnuntaiaamupäivän, mutta useina iltoina irlantilaiset järjestävät tietokilpailuja, bingoa tai jotain vastaavia yhteisiä toimintoja. En ole vielä integroitunut systeemeihin kunnolla, mutta welfare-upseerina aion piakkoin selvittää, mitä kaikkea tapahtuu ja mitä suomalaiset voisivat yhdessä irlantilaisten kanssa järjestää jo olemassa olevan lisäksi.


Messi on avoinna puoli tuntia aamuisin ja pari tuntia iltaisin - ellei sade muuta tilannetta. Naamioverkko ei paljon vesipisaroita jarruta.