Koraanin lukemisprojektini on menossa vähän yli puolen välin. En siis kirjoittele vielä mitään sieltä oppimaani tai havainnoimaani. Ehkä myöhemmin. Tällä erää vain maininta siitä, että Ramadan-kuukausi alkaa huomenna. Ramadan on muslimien paastokuukausi. Islamin kalenteri ei ole sama kuin länsimainen kalenteri, joten ramadankuukauden paikka vaihtelee. Joskus se on ollut keskellä kesää, mikä tietyissä tapauksissa aiheuttaa päänvaivaa hurskaalle muslimille. Olen näet kuullut, että joskus Suomessa vieraileville muslimeille on tullut ramadanin ja Suomen kesän aiheuttama yhdistelmä hankalana yllätyksenä.

Ramadaniin kuuluu jonkinlainen samaistuminen heikko-osaisiin sekä uskonkilvoittelu hartaudenharjoitukseen keskittymällä. Ulkoisesti tämä tarkoittaa sitä, että hurskas muslimi ei syö eikä juo mitään päivän aikaan – eli siihen aikaan, jolloin paljaalla silmällä pystytään erottamaan musta ja valkoinen ompelulanka toisistaan. Suomen kesässä kuukaudesta tulee todella pitkä… Käytännössä tällöin oman ”kirkkokunnan” eli muslimisuuntauksen pääpaikasta tarkistetaan, saadaanko syödä esim. Mekan tai Turkin kellon mukaan, vai miten toimitaan.

Ramadan alkaa ja päättyy suureen juhlaan. Ilmeisesti myös satunnaisesti koko kuukauden kuluessa yöaikaan keräännytään syömään ja nauttimaan elämästä. Päiväsaikaan pidättäydytään myös seksuaalisesta kanssakäymisestä ja keskitytään rukoukseen ja hartauselämään. Kaikki muslimit eivät tätä noudata. Eiväthän kaikki Suomen kristitytkään elä kristinuskon mukaisesti. Aktiivisia ja vähemmän aktiivisia jäseniä on kaikissa uskontokunnissa.

Ramadan vaikuttaa rauhanturvaajien elämään lähinnä siinä, että ihmisten kohtaaminen pitää kylillä partioidessa tehdä erityistä huomaavaisuutta noudattaen. Iltapäivästä ihmiset voivat olla nälkäisiä ja sitä myöten myös hieman sulkeutuneempia, väsyneempiä ja ehkä kärttyisempiäkin. Minkäänlaista julkista syömistä tai edes veden juomista ei kannata harrastaa, etteivät tunteet suotta kuumene. Tulkiltamme kuulin myös erään mielenkiintoisen yksityiskohdan: hinnat nousevat torilla ramadanin ajaksi. Ehkäpä nälkäisenä myyntikojussa istumista on jollain tavalla kompensoitava.

Hurjimmat visiot maalailevat sellaisia uhkakuvia, että erilaiset levottomuudet ja iskut voisivat lisääntyä ramadanin aikana. En ole vielä törmännyt Koraanissa mainintaan, jonka olen huhuna kuullut: Ramadanin aikana pyhässä sodassa kuollut muslimi pääsisi suorinta tietä paratiisiin. En tiedä, onko näin, mutta ainakaan täällä sadekauden kuluessa ei varmasti tapahdu mitään levottomuuksien lisääntymistä. Tai no … lisääntyminen on väärä sana. Pitäisi sanoa alkamista. Ei niitä ole tähänkään asti meidän ympäristössämme ollut.