Ensikertalaisena omaa reppuani pakatessani tuskailin moneen kertaan, mitä oikeasti tarvitsen mukanani. Lähdin reissuun sillä periaatteella, että kyllä firma omistaan huolen pitää. Ja eipä tänne kai passin lisäksi paljoa omaa tarvitse tuoda, jos askeettiseksi ryhtyy. Nyt ottaisin mukaan aavistuksen enemmän varusteita, vaikka hyvin olen kyllä selvinnyt.

Laadin suosituslistan mukaan otettavista tavaroista. Kyselin apua jääkärijoukkueelta ja lajittelin tuotteita eri luokkiin. Lista on tarkoitettu kriittisesti luettavaksi. Mitä pidemmälle lista etenee, sitä tarkemmin on syytä kuulostella omia tuntemuksiaan ja tarpeitaan.


ERITTÄIN HYÖDYLLISTÄ

Siviilivaatekerta Goz Beidassa siviilivaatteita voi käyttää majoituksessa, patiolla, messissä, welfare-tiloissa ja urheillessa. Abechessa ja N’Djamenassa siviilivaatteita voidaan käyttää lisäksi kaupungilla liikkuessa. Ohut pitkähihainen paita on hyvä suoja itikoita vastaan.

Alusvaatteita ja sukkia Talon alusvaatteet ovat näissä oloissa erittäin toimivia. Omien varusteiden tuomisessa on se etu, että pyykinpesuväli pitenee. Materiaalia valitessa on hyvä huomata, että puuvilla kastuu tällä hikoilumäärällä nopeasti ja pysyy märkänä pitkään. Tekninen kangas sen sijaan kuivuu nopeasti.

Urheiluvaatteet ja lenkkarit Firma jakaa shortsit, lenkkarit ja t-paitoja, mutta omissa vaatteissa urheileminen on kuitenkin aina mukavampaa. Kunnon urheilusukat peittoavat firman polvisukat lenkkeilyssä. Pitkälahkeiset verkkaritkin voivat jotakuta kiinnostaa. Lenkkeilystä kiinnostuneille vyötäröllä kannettava juomapulloteline ei ole huono ratkaisu näissä lämpötiloissa.

Muistiinpanovälineet runsaalta hikoilulta ja sateelta suojatussa reisitaskuun sopivassa muodossa.

Rahaa Vähintään kuukauden tarpeeksi. (Esim. Goz Beidan messissä limsa 1 €, suklaapatukka 1,50 €.)

Muistitikku tai ulkoinen kovalevy Leirissä liikkuu paljon valokuvia. Vaikka ei toisi mukanaan kameraa, tallennusväline on hyvä olla. Musiikkia ja elokuvia siirrellään myös usein koneiden välillä.

Kello Kuumuuden ja kosteuden kestävä malli, joka on kuitenkin niin halpa, että itku ei pääse, vaikka se hajoaisi. Itselläni Clas Ohlsonin 9,90€ maksanut Prologue on palvellut hienosti.

Tarkista passi ja pankkikortti. Passin erääntymispäivä tulee tarkistettua automaattisesti lentojen vuoksi. Pankkikortin eräpäivä on myös hyvä selvittää. Reissun päällä korttia tarvitaan vähemmän, mutta matkoilla ja varsinkin heti kotiin palattua on kiva, jos käytettävissä on voimassa oleva kortti.


HYÖDYLLISTÄ

Kamera Jotkut miehistämme ostivat lähes pomminkestävän kameran, joskin oma pokkarini on myös kestänyt, vaikkei se mikään sukelluskamera olekaan. Usein on iso etu, jos säilytyspussin saa kiinni siten, että kamera on nopeasti esille napattavissa.

Läppäri Teltoissa oleva ilmastointi pitää ilmankosteuden siedettävänä. Afrikassa voi kuitenkin tapahtua mitä vain, joten tätä reissua varten ei välttämättä kannata hankkia kalleinta huippumallia. Suomalaisten majoitusalueella on wlan-verkko. Verkkokortin lisäksi varustuksessa kannattaa olla elokuvia, musiikkia ja kuulokkeet. HUOM! Yhteisen ja hitaan wlan-verkon vuoksi lataa kotona kaikki tarvitsemasi. Jopa Youtuben käyttäminen on täällä kiellettyä - musiikin ja elokuvien lataamisesta puhumattakaan.

Ajanvietettä Pieni kirjasto ei välttämättä täytä kaikkea virikkeiden tarvetta, joka 4 kuukauden aikana ilmenee. MP3-soitin, kirjat ja matkamalliset seurapelit, frisbeet yms. lisäävät viihtyvyyttä.

Kevyt makuupussi Firman tarjoama pussi on erittäin suuri ja lämmin – mikä saattaa olla tarpeen viileän kauden öissä. Joissain tapauksissa majoittumiseen riittää mikä tahansa makuupussi, jolloin suurinta versiota ei kanna mielellään mukana. Mahdollisimman pieni ja kevyt makuupussi voi olla hyödyllinen, joskin varusteissa oleva makuupussin sisälakana saattaa ajaa saman asian.

Pitkät kalsarit Jopa Afrikassa voi yö olla kylmä, mutta varmasti tulee vilu, kun helmikuussa palaa takaisin Suomeen. Jos varusteissa ei ole pitkiä kalsareita kuitattuna, saattaa omien tuomisesta olla iloa.

Matkatavaravakuutus Jos mukana on kalliita kameroita, tietokoneita tai vastaavia, on hyvä hankkia matkavakuutus, joka kattaa siviilivarusteet. Tarkista kuitenkin, että vakuutus on voimassa Tshadissa, jonka vakuutusyhtiö saattaa laskea sotatoimialueeksi.

Paikkaus- ja kiinnitystarvikkeet Viimeistään hihamerkkejä ommeltaessa neula ja lanka tulevat tarpeeseen. Myös muissa paikkailuissa ja kiinnityksissä ne ovat hyödyllisiä, kuten pari mukana olevaa hakaneulaa ja nastaakin. Erityisesti jääkäreillä voi olla käyttöä mustalle ilmastointiteipille, ohuelle narulle ja jekkulangalle. Karabiinihaat ja grimlockit ovat käyttökelpoisia moneen lähtöön myös leirissä.

Avaimenperiä Nimilapulla varustetut avaimenperät ovat erittäin näppärä tapa merkitä tavaroitaan.

Vara-kaikkea Liioitteluun ei pidä sortua, mutta jos on joku tuote, jota ilman ei selviä sen rikkoutuessa, niin kannattaa ottaa varakappale mukaan.


MIELTYMYSTEN MUKAAN

Lisäravinteet Puntti-Petterit kaipaavat ensimmäisenä lisää proteiinia ruokavalioonsa. Messissä sitä ei myydä. Irlantilaisilta lisäravinteiden nauttiminen on kielletty. Suomalaisilla on lupa nauttia niitä omissa majoitustiloissaan. Magnesiumia ja natriumia saa ensihätään sairaalasta, mutta varastoja ei ole valtavasti. Lihaskramppeihin herkkien kannattaa ottaa oma purkki mukaan.

PlayStation3 ja Xbox -pelejä Goz Beidassa on 4 pleikkaria ja 4 Xboxia. N'Djamenassa yksi kumpaakin. Abechessa pleikkari. Joitakin pelejä löytyy, mutta omia suosikkejaan voi tuoda mukana.

Kännykkä Soneran liittymä lienee ainoa, jolla Goz Beidassa saa yhteyden ulkomaailmaan. Mihin tahansa suomalaiseen kännykkään kyllä saa kyliltä ostettua paikallispuhelimen sim-kortin, jolloin tekstiviestit tulevat vaihtelevalla varmuudella perille. Netti ja finblue-puhelimet ovat kuitenkin helpoin tapa pitää yhteyttä.

Herkkuja Goz Beidan messistä saa muun muassa suklaapatukoita, limsaa ja sipsejä. Muut herkut pitää hankkia itse. Salmiakkiaddiktien kannattaa ottaa oma hyvänmielenpussi mukaan. Valion maitojauheesta saa afrikkalaisessa mittapuussa kelvollista maitoa.

Säilytyspusseja/-laukkuja Peseytymisvälineet on kätevä säilyttää beauty-pussissa, jossa on olkahihna, jolloin eräolosuhteissakaan ei tarvitse kyykkiä tai laskea hygieniatuotteita maahan. Itse olen huomannut olkalaukun erityisen käytännölliseksi ruokailuvälineiden kuljetuksessa, jolloin käsienpesujärjestelyt helpottuvat. Myös isommat ostokset messistä tai jopa leffaeväät voi kuljetella mukavammin kauppakassissa kuin taskuissa. Minigrip-pussit tai vastaavat ovat hyviä tavaroiden suojaamisessa, lajittelussa ja vaikkapa reisitaskussa säilytettävien tavaroiden kosteussuojana. Eriväriset ja sisältä valkoisella vuoratut gladit helpottavat pimeällä tavaroiden etsimistä.

Ruokailuvälineet Periaatteessa ruokailuvälineitä ei tarvita, mutta aivan jokaiselle tämän rotaation jokaiselle miehelle ei niitä riittänyt. Jos haluaa ottaa mieleiset astiat, kannattaa pakata reppuun tukevat ja riittävän suuret, mutta kätevästi kannettavat ruokailuvälineet: muki/kuppi, lusikka, haarukka, veitsi ja 2 lautasta, joista ainakin toinen syvä. (Välillä tarjoillaan keittoa, välillä sitkeää pihviä, välillä lisänä jälkiruokaa. Annokset ovat isoja.)

Nettipankin tunnukset Tilisiirtoja pystyy jopa Tshadin hitailla yhteyksillä tekemään näppärästi.

Pyykinkuivausteline Varsinaiset pyykit voi kuivata kuivurissa, mutta hikisille urheilukamoille matkamallinen pyykkipoikahärveli on telttanaruja kätevämpi vempain. Kamat säilyvät tuulessa ja erottuvat muiden tavaroista.

Marseillesaippua Nyrkkipyykki pesupulverilla kuluttaa vettä paljon. Marseillesaippua on helppo huuhdella pois. Jos siis kuvittelee pesevänsä vaatteita enemmänkin käsipelissä.

Ripustettava hylly Jotkut ovat pitäneet varsin käytännöllisenä sisustaa körmyään kevyillä kankaisilla hyllyillä.

Puukko ja teroitusvälineet Leatherman tai kiväärin pistin eivät ole käteviä kaikkeen. Jos ottaa puukon ja lisää pakettiin teroitusvälineet, firman Leathermanitkin saavat lisää terävyyttä.

Kirjepaperi ja postimerkit Joulu koittaa tulevan rotaation aikana. Tshadin posti ei ehkä ole nopea, mutta varmaan joku ennen joulua kulkee Suomessa ja voi jättää kirjeet postin kuljetettavaksi.

Jääkärin erikoiset Jotkut jääkärit ovat ihastuneet sorsan tahi matkakatetrin käytännöllisyyteen. Itsestään löystyvät intin vyö ei ole sen sijaan kaikkia miellyttänyt, ja omia on kaipailtu. Jotkut ovat kantaneet mukanaan jopa oman suojaliivin. Firman shemag-huivi on hyvä, mutta kevyempi hiekalta ja pölyltä hengitystä suojaava liina (Had, Buff tms.) on erityisesti jääkäreille toimiva juttu. Maastokeikoilla bilteman retkijakkara tai jopa riippumatto tuovat luksusta.


ÄLÄ OTA, TAI HARKITSE AINAKIN

Dollareita Helsinki-Vantaalla kävi Forexin luukulla kuhina, kun rotaatiomme miehet vaihtoivat dollareita, koska ”niillä pärjää kaikkialla”. Ei pärjää.

Leatherman tai otsalamppu Nämä ovat erittäin hyödyllisiä tuotteita, joten siksi ne saadaan talon puolesta. Joissain Leathermaneissa tosin terät ovat tylsiä. Otsalampun lisäksi jaetaan erillinen käsivalaisin.

Nahkaisia tuotteita Maastossa käytettävät nahkaiset tuotteet kastuvat hiestä ja sadekaudella vedestä, ja alkavat haista.

Tupakkaa Ei toki ole kiellettyä ottaa omaa suosikkimerkkiään vaikka koko rotaation tarpeiksi. Käytännössä tupakkamiehemme ovat todenneet paikallisen Fine-merkin käyttökelpoiseksi. Sitä saa mm. Goz Beidan messistä. Paikalliset sytkärit sen sijaan eivät ole toimivia. Nuuskavarastojaan ei pysty täydentämään rotaation aikana.

Malttia hygieniatuotteisiin Hygieniavälineiden kanssa ei kannata innostua. Arvioitu rotaation tarve kannattaa ottaa mukaan, mutta esim. deodorantteja harva tarvitsee. Suihkusaippuoita on ainakin toistaiseksi saunoissa ja partavaahtoa saa ostettua messistä, jos oman tarpeensa on laskenut pahasti pieleen. HUOM! Minkään näiden tuotteiden saatavuutta ei voida jatkossa taata.

Hyttyskarkotteet Talo tarjoaa paikallisiin inisijöihin hyvin toimivaa ainetta.


YHTEISTÄ HYVÄÄ

1-2 DVD-elokuvaa - ks. seuraava kirjoitus.

1-2 kirjaa - ks. seuraava kirjoitus.

Leffalista - ks. seuraava kirjoitus.