Ilmeisesti lähes kaikkeen tottuu aikanaan. Eilen mietin, kuinka päivä tuntui niin viileältä, että kävi mielessä jopa pitkähihaisen paidan pukeminen. Tänään on porottanut vanhaan malliin. Sanoinkin tänään muutamalle uudelle tulokkaalle, että mukava, kun tekin pääsette maistelemaan kunnon lämpötiloja. Yksi heistä totesi: "Oli eilenkin ihan riittävän kuuma." Elimistö näköjään tottuu.

Silti en ihmettele, jos ajatus Afrikassa saunomisesta tuntuu huvittavalta. Ainakin itseäni se aluksi hymyilytti. Jos päivälämpötila muistuttaa huonosti lämmitettyä saunaa ja omassa körmyssä hiki virtaa parhaimmillaan kuin löylyissä konsanaan, niin kuka haluaa vielä sen lisäksi hikoilla? Looginen kysymys, mutta kyllä sauna vaan on lyömätön savannillakin.

Heti ensimmäisen N’Djamenassa vietetyn päivän päätteeksi pääsin löylyihin. Täällä Goz Beïdassa kaksi saunaa lämpiää joka ilta n. klo 17-23. En pysty tarkasti muistamaan, olisinko vielä kertaakaan jättänyt tilaisuutta käyttämättä leirissä vietettyinä iltoina. Saunon siis Afrikassa paljon useammin kuin Suomessa.

Sauna on miellyttävyytensä lisäksi erittäin tarkoituksenmukainen tapa peseytyä. Hiekkaa on joka paikassa ilman mitään hiekkamyrskyäkään. Hienojakoinen pöly tarttuu hyvin iholle ja huokosiin, jos vähänkään ulkona mitään puuhastelee. Suihku ei oikein tunnu irrottavan likaa, mutta saunan puhtaassa ympäristössä hikoileminen irrottaa sen varsin hyvin. Ja kun vettä joutuu säännöstelemään, ei löylyjen jälkeen tarvitse lotrata niin paljoa kuin pelkässä suihkussa.



Konttisaunat ovat erittäin hyviä, joskin pieniä sähkökiukailla varustettuja saunoja. Vesi tulee yhdestä putkesta, minkä johdosta suihkun lämpötila riippuu vuorokauden ajasta. Päivällä aurinko lämmittää vesisäiliötä niin, että veden lämpötila nousee lähes sietämättömän kuumaksi. Illalla vesi puolestaan jäähtyy aika tehokkaasti, varsinkin, jos päivä on ollut pilvinen. Minun pitää käydä suihkussa illalla mieluiten ennen yhdeksää, koska sen jälkeen vesi on liian kylmää. Kerran klo 23 saunoessani peseytyminen alkoi olla satunnaista veden päälle roiskimista ja kiljahtelun hillitsemistä.

Sateiden ja muutaman pilvisen päivän myötä illat alkavat olla miellyttävän viileitä, mutta ensimmäisinä päivinä afrikkalaiseen ilmastoon tottumaton joutui jättämään yhden saunomiseen liittyvän termin pois. Jos hikoilee koko päivän, jatkaa hikoilemista saunassa ja hikoilee vielä sen jälkeenkin, niin voiko enää käyttää suomalaiseen saunakulttuuriin kuuluvaa termiä ”jälkihiki”? Kuulostaa keinotekoiselta aikamääreeltä.