Saatiin tukihenkilökoulutus päätökseen. Olen istunut neljä rupeamaa viiden mukavan jääkärijoukkueen miehen kanssa. He ovat miehistön itsensä valitsemia luottomiehiä, joiden kanssa perehdyimme aktiiviseen kuunteluun, kulttuurishokkiin, ryhmädynamiikaan ja autettavasta lähtevään ongelmien kohtaamiseen. Pappi ei ole ehkä aina paikalla, kun joku haluaa päästää höyryjä pihalle. Eikä aina asia ole sellainen, että papin kanssa haluaisi syvällisemmin jutella. Silloin voi kääntyä esimerkiksi tukihenkilön puoleen, joka tuntee omia miehiään paremmin kuin minä tunnen.

En ole vieläkään joutunut luopumaan teesistäni, että neljä kuukautta on niin lyhyt aika, että sen kuluessa ei yleensä tapahdu mitään totaalisia katkeamisia tai kilahduksia. Mutta tukihenkilöiden tarvetta – mikä pätee ihan kivasti myös pappiin – voisi verrata vaikka 4 tunnin helikopterilentoon ja vessaan. N’Djamenassa käydessäni valmistauduin huolella kopterilentoon ja pyrin kaikin tavoin olemaan juomatta liikaa ja käymään ihan viime minuuteilla vessassa. Neljä tuntia on Afrikan aiheuttamalla elimistön aktiivisuudella todella pitkä aika. Mieli olisi paljon turvallisempi, jos lentohärvelissä olisi vessa – vaikka sitä ei reissun aikana tarvitsisikaan. Samoin ei tukihenkilöä tai pappiakaan välttämättä tarvitse, mutta on hyvä tietää, että paikalla on ihminen, jolle saa mennä juttelemaan. Palveluksessa tai kotirintamalla voi sattua mitä vain, minkä vuoksi joutuu pyörtämään etukäteissuunnitelmansa siitä, aikooko kenellekään koskaan mitään jutella.

Tukihenkilökoulutus toi minulle väkisin mieleen nuorisopastorille tutun isoskoulutuksen. Ja on siinä jotain samaa perusajatusta. Tukihenkilöt nousevat jääkärijoukkueen keskeltä, joten he elävät samaa viikko-ohjelmaa ja kokevat samat asiat kuin muut miehet. Voi olla, että joissain asioissa tämä yhteinen kokemusmaailma lähentää niin, että on kivempi jutella asioita omalla porukalla. Pappi saattaa tuntua ulkopuoliselta, mikä itsessään on kyllä pappeuden kauhukuva: toimistosta käsin töitään tekevä miehistä kaukana oleva pastori. Ei hyvä. Vähän niin kuin paimen yrittäisi niityn toiselta puolelta ikkunasta kurkkimalla paimentaa laumaa.

Oli hienoja keskusteluja. Opin tuntemaan tukihenkilöitä ja koko joukon tilannetta heidän kauttaan aika kivasti.